Comenzi: 0721.415.315 | 0742.030.830

CURSURI DE MASAJ SHIATSU NON-TRADITIONAL

Programe de pregătire în Shiatsu Non-Tradițional susținute de Viorel Mihai

Nivelul I

Introducere în Shiatsu Non-Tradiţional

Durata: 05 săptămâni, două zile pe săptămână, luni şi joi, orele 16:00-20:00. Date de desfasurare: 11.09-12.10 2017 şi 16.10-16.11.2017. Locaţia de curs: zona Piaţa Unirii, Bucureşti. Număr de locuri: 8. Tarif: 800 lei, include suportul de curs tipărit. Înscrieri: achitarea unui avans de 50% în cont bancar comunicat prin SMS după confirmarea disponibilităţii locurilor.

Prelegerea introductivă. Ce este shiatsu. Scurt istoric. Stiluri de shiatsu. Managmentul Stresului prin shiatsu. Filozofia de stil. Ergonomia masajului. Principiile aplicării de presiune. Shiatsu pentru zona cervicală. Liniile convenţionale de tratament. Shiatsu pentru zona toracică. Liniile convenţionale de tratament. Eliberările neuro-craniene. Shiatsu Facial. Noţiuni de bază de medicină tradiţională chinezească. Teoria celor cinci elemente. Shiatsu pentru membrul superior. Shiatsu pentru membrul inferior. Eliberarea sacrată. Shiatsu pentru zona abdominală. Shiatsu pentru regiunea spatelui.

Nivelul II

Nivel intermediar-avansat în Shiatsu Non-Tradiţional

Durata: 03 săptămâni, două zile pe săptămână, luni şi joi, orele 16:00-20:00. Date de desfasurare:  20.11-07.12. 2017. Locaţia de curs: zona Piaţa Unirii, Bucureşti. Număr de locuri: 8. Tarif: 600 lei, include suportul de curs tipărit. Înscrieri: achitarea unui avans de 50% în cont bancar comunicat prin SMS după confirmarea disponibilităţii locurilor.

Introducere în concepte de bază de analiză posturală (evaluări statice) şi testare articulară (evaluări dinamice). Tehnici de cross-fiber. Observarea şi analiza mesajelor verbale şi non-verbale pe care le comunică clientul în mod conştient sau nu. Modalităţi de selecţie rapidă a punctelor de tratament. Evaluările membrului superior şi ale membrului inferior. Evaluările regiunii spatelui. Tratamentul shiatsu în patologii frecvente ale aparatului locomotor. Demonstraţii practice şi recapitulare. Examinare pentru diplomă.

Despre instructor

Sunt Viorel Mihai şi am absolvit UMF Carol Davila, Facultatea de Medicină, secţia Fizikinetoterapie în 2001 şi un curs de specializare în shiatsu la The Shiatsu Clinic and School din Iowa City, SUA în 2002. De la revenirea în ţară, am susţinut cursuri de shiatsu în Bucureşti, Braşov, Constanţa şi Cluj-Napoca. De asemenea, am organizat în Bucuresti patru cursuri de Shiatsu cu maestrul meu, James Luth din Statele Unite, în 2001, 2002, 2009 si 2011. În paralel, am colaborat ocazional cu centre medicale şi spa-uri pentru activitate practică. În ultimii ani, m-am dedicat mai mult dezvoltării şi coordonării activităţilor de producţie a meselor de masaj din firma proprie şi familiei. Imi face o mare plăcere să predau shiatsu şi sunt nerăbdător să predau din nou după o pauză de aproape 9 luni.

Cinci întrebări despre Shiatsu

Nr. 1: Cât de veche este terapia shiatsu cu adevărat?
Majoritatea celor pe care îi veți întreba cât de veche este terapia shiatsu vor răspunde cel puțin o mie, dacă nu, chiar două mii de ani. În realitate, prima folosire a termenului shiatsu apare abia la 1909 când Tamai Tempaku publica lucrarea Shiatsu Ho, Calea Shiatsu. Acesta poate fi considerat momentul nașterii terapiei Shiatsu! În această carte, Tempaku propune o sinteză a terapiilor tradiționale orientale cu principiile moderne aduse în Japonia începutului de secol XX de medicina alopată. Tempaku propune o serie de tehnici de masaj din mai multe discipline orientale: tuina, do-in, ampuku dar si tehnici de meditație și de dezvoltare spirituală pentru tratamentul unor afecțiuni descrise în medicina clasică. De aceea, Tamai Tempaku poate fi considerat unul din pionierii medicinei holistice care au pus bazele integrării conceptelor medicinei orientale cu cele ale medicinei vestice.

Nr. 2 Ce înseamnă un tratament shiatsu în prezent?
Termenul shiatsu este compus din două cuvinte japoneze, shi înseamnă deget și atsu înseamnă presiune. Deci, într-o traducere simplă, shiatsu înseamnă presiune aplicată cu degetul. Dar, în spatele acestei simple apăsări cu degetul, stau diferite filozofii și sisteme conceptuale. Încă de la începuturile sale, a existat o mare confuzie în ceea ce privește “rețetarul” terapiei shiatsu. Fondatorul Tempaku propusese o sinteză de tehnici și concepte medicale, atât orientale ccât și vestice, însă a lăsat loc suficient pentru interpretări personale în privința “dozajului” sau a raportului dintre orient și occident. Firește, majoritatea discipolilor săi au preferat să meargă pe filiera tradițională și au fondat școli și stiluri tradiționale de shiatsu în care accentul cade pe filozofia orientală și pe medicina tradițională chinezească. Alții au ales să acorde o mai mare importanță medicinei vestice și au aprofundat noțiunile de anatomie și fiziologie, și au pus astfel bazele unor stiluri moderne de shiatsu, sau non-tradiționale.

Nr. 3 Cât de mari sunt diferențele între stilurile traditionale și cele non-tradiționale?
Stilurile tradiționale de shiatsu sunt cele mai frecvente și acoperă majoritatea școlilor și clinicilor de shiatsu, atât în Japonia cât și în afara ei. Sunt stiluri care sunt ușor de recunoscut, se practică la podea iar clientul rămâne îmbrăcat pe toată durata tratamentului. Înainte de începerea tratamentului propriu-zis, terapeutul va efectua o serie de evaluări din medicina tradițională chinezească, cum ar fi citirea pulsurilor, evaluarea feței și a limbii. Presiunea se aplică cu police, pumn, cot sau genunchi. Formarea unui terapeut într-un stil de shiatsu tradițional este un proces de durată semnificativă, pentru că un mare accent în programa de studiu este pus pe studierea medicinei tradiționale chinezesti. Terapeutul trebuie să dețină o cunoaștere aprofundată a sistemului de meridiane energetice și a teoriei celor cinci elemente: apă, lemn, foc, pământ și metal. Intervenția terapeutică în shiatsu tradițional vizează echilibrarea energetică a celor cinci elemente, prin stimularea sau inhibarea unor puncte specifice de tratament, în cadrul unor scheme de tratament complexe. Stilurile non-traditionale de shiatsu sunt mai puțin răspandite decât cele non-tradiționale și sunt fundamentate în principal pe medicina modernă, mai exact pe o aplicare pragmatică a conceptelor de anatomie și fiziologie. Dacă în stilurile tradiţionale, în formarea terapeutului este acordată o atenţie deosebită studiului medicinei orientale, în stilurile moderne sau non-tradiţionale, accentul în pregătirea viitorului terapeut este direcţionat în special către studiul anatomiei funcţionale. Se acordă o mare atenţie analizei posturale şi, occazional, testărilor posturale. Intervenţia terapeutică în shiatsu non-tradiţional vizează reechilibrarea posturală, revenirea cât mai aproape de liniile naturale de simetrie ale corpului. Dacă în stilurile de shiatsu tradiţional, aplicarea de presiune este realizată în punctele de pe meridianele energetice, în stilurile de shiatsu tradiţional, aplicarea de presiune se face în zone de hipercontracţie musculară.

Nr. 4 Care sunt afecţiunile în care este recomandat masajul shiatsu
Indiferent dacă vorbim despre shiatsu tradiţional sau non-tradiţional, tratamentul produce efecte atât la nivel fizic cât şi la nivel mental-emoţional. Când vorbim despre efectele la nivel fizic, avem în vedere atât efectele produse asupra “structurilor” corpului uman cât şi cele asupra “funcţiilor” corpului uman. Prin structuri înţelegem în special aparatul locomotor, format din sistemul osos şi sistemul muscular. Prin funcţiile corpului uman înţelegem toate functiile organelor interne. Cu alte cuvinte, tratamentul shiatsu produce efecte atât la nivelul structurilor fizice cât şi al funcţiilor interne.

Stilurile de shiatsu tradiţionale fundamentate pe principiile medicinei orientale se adresează reechilibrării energetice şi de aceea vizează în primul rând funcţiile şi secundar “structurile” corpului uman. Pe de altă parte, stilurile de shiatsu non-tradiţionale, concentrate pe anatomia funcţională şi analiză posturală, produc efecte în primul rând asupra “structurilor” şi secundar asupra funcţiilor. Spre exemplu, dacă doriţi să vă tratati, folosind o metodă alternativă, o problemă internă, cum ar fi o disfuncţie a ficatului, a rinichilor sau a stomacului, puteţi apela la o clinică de shiatsu traditional. Dacă problema dvs este localizată în aparatul locomotor, fie ea o disfuncţie a unei articulaţii sau a unei zone musculare, recomandarea ar fi să apelaţi la o clinică de shiatsu non-tradiţional. Totuşi, trebuie menţionat că şi în stilurile de shiatsu tradiţional există protocoale de tratament pentru afecţiunile osteomusculare, la fel cum tratamentele shiatsu non-tradiţional produc îmbunătăţiri în funcţionarea organelor interne. Bineînţeles, tratamentul shiatsu nu poate înlocui consultul unui medic specialist.

Nr. 5 Cat de dureros este un tratament shiatsu?
În mod normal, un tratament shiatsu nu trebuie să fie absolut deloc dureros. În realitate, însă apariţia unor dureri este destul de probabilă pe timpul unui masaj shiatsu. Putem discuta despre trei tipuri de cauze pentru apariţia durerii. Prima cauză şi cea mai frecventă: abordul terapeutului a fost excesiv, rapid, brusc, imprevizibil şi necorelat cu toleranţa la durere a clientului. A doua cauză posibilă: teren presensitivizat, afecţiune preexistentă local, de care clientul posibil nu era conştient. Indiferent de cât de atent este terapeutul, el va provoca un anume grad de disconfort şi sau durere prin aplicarea de presiune. A treia cauză posibilă este o combinaţie a primelor două: un terapeut puţin neatent combinat cu un teren sensibil. Putem privi durerea şi din alte perspective. În primul rând, durerea este un simptom extrem de subiectiv, acelaşi nivel de stimulare poate produce unui individ dureri insuportabile iar altuia nici nu-i atrage atenţia. De aceea, recomandarea pentru terapeuţi este să abordeze fiecare tratament cu maxim de atenţie. Acelaşi client poate să prezinte nivele diferite de toleranţă la durere în zile diferite sau în diferite zone ale corpului. Recomandarea pentru cei care doresc să încerce masajul shiatsu este să aibă o comunicare foarte bună cu terapeutul, să comunice toate zonele dureroase sau sennsibile. Terapeutul trebuie să incurajeze clientul să comunice, să semnalizeze apariţia oricărui disconfort. În acelaşi timp, trebuie să fie foarte atent la toate gesturile clientului, să observe orice grimasă care poate apărea pe faţa clientului. Ea poate semnaliza apariţia unui mic disconfort, ceea ce ar trebui să conducă la mai multă atenţie la selectarea nivelului de profunzime, a nivelului de presiune şi a manierei de pătrundere la acel nivel de profunzime.
Cu alte cuvinte, orice punct de pe corp poate fi făcut dureros printr-un abord neglijent dar chiar şi punctele dureroase pot fi tratate atunci când abordarea lor se face de o manieră blândă, calmă, profundă şi previzibilă.

Întrebări frecvente

1. Cum pot să mă pregătesc pentru participarea la curs?

Dacă sunteţi purtătoare de unghii, va trebui ca pe perioada cursului să le tăiaţi la minim posibil. Unghiile mari constituie un impediment în însuşirea tehnicilor de shiatsu. Altfel, nu sunt necesare pregătiri speciale pentru participarea la curs.

2. Diploma este recunoscută?

Nu. Diplomele eliberate nu sunt recunoscute oficial. În România, singura diplomă de masaj recunoscută oficial este diploma de tehnician maseur. Nu există recunoaştere oficială pentru masajul shiatsu. La cerere, putem elibera o foaie curicula cu tematica de  curs şi numărul de ore parcurse care pot fi luate în considerare de angajtori potenţiali. Cel mai mare câştig de la acest curs trebuie să fie însuşirea unor tehnici foarte eficiente, cu care să puteţi ajuta cât mai mult.

3. Ce documente sunt necesare pentru înscriere?

Ţinuta de stradă, lejeră. Aduceţi o pereche de papuci de casă pentru acces la sala de curs.

4. Ce ţinută de curs este necesară?

Ţinuta de stradă, lejeră. Aduceţi o pereche de papuci de casă pentru acces la sala de curs.

5. Care sunt diferenţele dintre masajul clasic şi shiatsu?

Există multe diferenţe între masajul clasic şi shiatsu, cele mai importante sunt cele de filozofie. Masajul clasic  este fundamentat pe tehnici cu contact plin (tehnici “orizontale”) şi în marea majoritate a cazurilor poate viza doua direcţii: masajul de relaxare (sedativ) sau masajul tonifiant (stimulant). Shiatsu foloseşte preponderent  tehnici cu contact minim (tehnici “verticale”, de profunzime) şi vizează echilibrarea organismului. Masajul clasic lucrează preponderent cu sistemul muscular si cel vascular, vizând obţinerea relaxării în principal prin creşterea debitului sangvin în zona de lucru. Shiatsu Non-Tradiţional are ca obiectiv obţinerea unor patternuri de tensiuni musculare stabile şi sustenabile prin reintroducerea sub control voluntar nervos a zonelor de hipercontracţie musculara.

6. Nu am studii medicale. Pot să mă înscriu la aceste cursuri?

Da. La cursurile mele au participat până acum persoane din aproape toate domeniile: ingineri, studenti asistente medicale, funcţionari de bancă, medici, jurişti, şomeri. De fiecare dată, atmosfera de curs a fost foarte placută şi toţi cursanţii au beneficiat de aceeaşi atenţie din partea mea.

7. Care este modalitatea de înscriere?

Vă rog să mă sunaţi la 0721.415.315 sau 0742.030.830 pentru a vă confirma disponibilitatea locurilor şi contul bancar pentru plata avasului.

Informații telefonice

Dacă doriți să vă înscrieți la unul din cursurile de masaj shiatsu sau să obțineți informații telefonice, vă rugăm să sunați la 0721.415.315 sau 0742.030.830, de Luni pana Vineri, între orele 08:00-20:00, Sâmbăta intre orele 08:00- 14:00. Mulțumim!

Formular de contact

6 + 12 =

ANPC

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului

Pin It on Pinterest

Share This